Nyár van. Ilyenkor az időjárás mellett az ember vérmérséklete is magasabb hőfokú. A színek élénkebbek, az érzések intenzívebbek és odaadóbbak, ugyanakkor sokszor mélyebbek. A kilencedik alkalommal megrendezett Nagy Zenei Fesztivál headlinerének, Friedrich Störenburgernek a sajtótájékoztatóra várunk az erre a célra kijelölt sátornál.

Meleg van. Az izzadságcseppek mellett sokunk arcán tűnnek fel az izgalom összetéveszthetetlen jelei is, amint Störenburger menedzsere megjelenik a lépcsőfeljárónál, majd követi őt maga az oldschool elemekkel megtűzdelt, de előre mutatóan ambient fossziltechno szülőatyja, a FOSSILE UNLTD kiadó alapítója is. Arca redőzött, több mint kilenc hónapja tartó kelet-európai turnéjának minden stressze és fáradtsága tükröződik rajta. Tekintete ennek ellenére felszabadult és boldog, ugyanolyan progresszív, mint a zenéje. Látszólag örül, hogy ma este a szcénában legendás évnek tekinthető 2001 után ismét nálunk játszhat.

„Készül az új album – oszlatja el a Future Sounds of Fossile (FSL007 CD-R)-t körül vevő kételyeket egy hanyag félmondattal. – Sajnos jogdíjproblémák és egyéb csúszások miatt nem sikerült a stúdiómunkálatokkal úgy haladnunk, ahogy az első trackek vinylprintjénél terveztük. De mindenkit biztosíthatok arról, hogy ez lesz az eddigi legjobb release-em!” Nagy dj/producer, nagy elvárások. Aki nem tudná, Störenburger egy szerzői albuma, az 1999-es Sounds of Fossile mellett két remixalbumot és két válogatáslemezt is kiadott a múltban.

Störenburger is szembesül jogdíjkövetelésekkel, és van, hogy ő sem tudja véghezvinni eredeti elképzeléseit. Egy közülünk. Ez a számára akár semmisnek vehető megállapítás érezhetően lazít egyet a hangulaton, és pozitív energiával tölti meg a teret. A digitalizált szerelem hannoveri nagykövete azonban nem áll meg itt az informálásban. A profizmusa magáért beszél: nem a közönsége van érte, hanem ő van a közönségéért.

„Nagyon szép emlékeket őrzök a itteni fellépéseimről, remélem, hogy a ma esti is tetszeni fog az embereknek. Rengeteg új zenét hoztam magammal a rengeteg régi mellett.” – emeli Störenburger azonnal többes számra tíz évvel ezelőtti látogatását.

„Nem ment csődbe a kiadó, csak inaktív volt az elmúlt időszakban. Nagy projekteket készítünk elő, lesz köztük klasszikus fossziltechno, és más is. Hamarosan újraindul a honlap is, rengeteg dubplate-tel és néhány exkluzív white labellel rajta.” – ad betekintést a label mindennapjaiba a legendás producer.

Störenburgert lehetetlen bekategorizálni, keretek közé szorítani. Szintetikus hangzása éppúgy merít a korai rave őrületből, mint a klasszikus rockból és a szuahéli törzsi zenéből, valamint sokszor nyúl a 4/4-ekhez is. A színtéren elfoglalt helyével kapcsolatban nem túlzás a cégér kifejezést használni.

„A zenéim víziók.” – érkezik a válasz a kiismerhetetlen és izgalmas, mégis védjegyes hangzását firtató újságírói kérdésre. Mi évek óta nem tudjuk megfejteni, és ezzel az enigmával sem kerültünk közelebb hozzá – de talán épp emiatt tartunk ki mellette annyi ideje. 

Update: Friedrich Störenburger Nagy Zenei Fesztiválos fellépése betegség miatt elmaradt, az ügynöke által kiadott sajtóközlemény szerint amint lehet, pótolni fogják.